WELKOM BIJ VERTBAUDET!

Maak gebruik van€10*

door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!
U wordt dan als eerste geïnformeerd over onze
nieuwe producten, goede tips en
actuele gebeurtenissen!

*zie sitevoorwarden
×

Welkom
in de rubriek Advies

Van de eerste echografie tot de potjestraining en de keuze van een geschikte autostoel... We kunnen je op elk punt advies geven wanneer het over je kinderen gaat!

Hoe verloopt de echografie van het derde trimester?

Waar dient het voor?

Als je zwangerschap normaal verloopt, vindt de derde echo plaats rond de 32e week na de laatste menstruatie. Meestal is dit de laatste echo voor de bevalling. Het is dus een belangrijk onderzoek.

De groei van de foetus observeren


De afmetingen

De echoscopist beweegt ook deze keer de transducer over de volledige oppervlakte van je buik. De foetus is nu te groot om hem in zijn geheel te kunnen zien, maar door halt te houden ter hoogte van de schedel en de dijbeenderen, slaagt de arts erin om afmetingen te nemen. Deze gegevens zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de baby zijn normale groei voortzet. In deze fase van de zwangerschap weegt de baby tussen de 1,4 en 2 kg en meet hij bijna 40 centimeter. Al zijn organen zijn in werking en je baby is bijna klaar om je buik te verlaten.

De morfologische ontwikkeling

De echoscopist zet zijn onderzoek voort en gaat dieper in op de organen, die sinds de echo van het tweede trimester mogelijk een pathologie hebben ontwikkeld. Vooral de hersenen, het hart en de nieren worden onderzocht. De arts controleert bijvoorbeeld of de verbinding tussen het hart en de atria normaal is, en of de nieren goed werken.

Het welzijn van je baby

Een ander belangrijk aspect van de echo van het derde trimester: controleren of de baby goed beweegt, handbewegingen maakt, zijn gezicht beweegt en normaal slikt, wat voor de specialist betekent dat hij goed kan ademen. Met een doppleronderzoek kan de kwaliteit van de uitwisselingen tussen moeder en kind, en dus de voeding van de foetus via de placenta, worden gecontroleerd.

Beginnen met de voorbereiding van de bevalling


De houding van de baby

Ligt de baby met het hoofd naar beneden, richting de onderkant van de baarmoeder? Prima! Je baby is klaar voor de grote reis en zal waarschijnlijk in die houding blijven liggen tot aan de bevalling. Is er sprake van een stuitligging of dwarsligging? Maak je geen zorgen: je baby heeft nog tijd om te draaien. Een extra echografie rond week 37 van je zwangerschap zal de definitieve ligging bevestigen. Als je baby dan nog altijd in stuit- of dwarsligging ligt, zal de gynaecoloog een scan voorschrijven om je bekken te meten. Als je bekken breed genoeg is, dan is een vaginale bevalling mogelijk. Indien niet, dan wordt een keizersnede ingepland.

La position du placenta

De placenta die jou vanaf het begin van de zwangerschap met je kind verbindt, verplaatst zich soms tussen de foetus en de baarmoederhals, waardoor de baby niet naar beneden kan. Maar ook dit is niet per se definitief. Een nieuwe echografie enkele weken later zal uitwijzen of de placenta van positie is veranderd. Is dat niet het geval, dan moet de bevalling via een keizersnede gebeuren. De ouders en de artsen krijgen dan de tijd om zich hierop voor te bereiden.

Na de geboorte

Wanneer er een aandoening, zoals een hart- of nierziekte, aan het licht komt tijdens de echografie van het derde trimester, dan kunnen de ouders en het medisch team zorgen voor een behandeling of verhoogd toezicht na de geboorte.

Als de echo een abnormaal grote blaas vertoont, te wijten aan een slechte afvoer van de nieren, zal de baby vanaf de geboorte worden behandeld door de kinderarts van de kraamkliniek. De baby krijgt dan een volledige check-up, een verhoogde monitoring en eventueel een preventieve antibioticabehandeling. Als er tijdens de echo van het derde trimester een hartaandoening wordt opgespoord, zal de echoscopist de toekomstige ouders in contact brengen met een kindercardioloog zodat ze samen een behandelingstraject kunnen uitstippelen voor de baby na zijn geboorte.

Antwoorden op je vragen


Ik voel mijn baby niet veel bewegen, is dat normaal?

Ja, dat is normaal. Het is pas verontrustend als je je baby dagenlang helemaal niet meer voelt bewegen. Maar als je baby weinig beweegt, is dat waarschijnlijk te wijten aan zowel plaatsgebrek (je baby is veel groter geworden) als aan de positie van de placenta. Wanneer de placenta zich tussen de buikwand en de foetus bevindt, dus aan de voorzijde van de buik, worden de bewegingen van de baby gedempt en merkt de moeder ze pas na een poosje op. Als de placenta zich achter de baby bevindt, zijn de bewegingen meer uitgesproken en voelt de moeder ze sneller.